June 25, 2020

Sänkta krav på bygglovsbefriade komplementshus

Nu sänks kraven på de bygglovsbefriade komplementshusen. Senare i sommar kommer du kunna bygga exempelvis garage, gästhus, bastu, relax eller förråd som är 30 m² stora utan att behöva söka bygglov.

Tidigare i år klubbade regeringen fast att de bygglovsbefriade attefallsbyggnaderna på 25 kvadrat skulle ökas till 30 m² byggyta, dock med reservationen att byggnaden MÅSTE vara en bostadsklassad åretruntbostad. En förändring som drivits igenom av bostadsminister Per Bolund, därav begreppet ”Bolundare”.


Även om de 5 extra kvadraten låser upp möjligheter har beslutet fått kritik p.g.a. kravet på bostadsklassning. Ett av argumenten har varit att de extra kvadraten äts upp av de tjocka välisolerade väggarna i ett bostadshus, samt att kostnaderna drivits upp p.g.a. de stora badrummen som klassificeringen medför.


Men nu får alltså ”Bolundaren” sällskap av ”Bohlinaren”, uppkallad efter Carl-Oskar Bohlin, politisk talesperson för Moderaterna, där regeringen alltså klubbat igenom en bygglovsbefriad komplementbyggnad med lägre byggstandard. Förslaget klubbades formellt igenom den 17 juni och kommer att börja gälla fr.o.m. den 1 augusti 2020. En trevlig semestergåva till alla villaägare som planerar att bygga garage, enklare gästhus, bastu eller förråd på sin tomt.


Rita upp din egen "Bohlinare" i vår 3D-konfigurator

HIDE

Thank you! We will contact you shortly.